BARNEVELD. Dagcentrum De Rozelaar kreeg dinsdagmiddag een schilderij cadeau van de Barneveldse kunstenaar Rick van der Linden. Met deze overhandiging wilde Van der Linden het K-team van het dagcentrum bedanken voor hun hulp in zijn tuin. Het Klussenteam van De Rozelaar (niet te verwarren met de Klusserij van de Vrijwillige Vacature Bank) bestaat al zo’n vijf jaar en wordt gevormd door vijf bezoekers van het dagcentrum onder begeleiding van Edwin Gorissen. Op aanvraag doet het vijftal allerlei klussen binnen en buiten. Of het nu om het opruimen van een schuur gaat, om auto’s wassen, gras maaien of ander grof tuinwerk, dieren verzorgen of grof schilderwerk, het Klusteam kan dit aan. Voorwaarde is wel dat het in Barneveld of omgeving is en dat het op een dinsdag tussen 9.30 en 15.30 uur gedaan kan worden. ,,We werken alleen op dinsdag. Dit is een werkgroep en het klussen is een onderdeel van het weekprogramma. Op deze manier worden er heel wat vaardigheden aangeleerd door de deelnemers en proberen ze zoveel mogelijk zelfstandig te werken,” vertelt activiteitenbegeleider Edwin Gorissen. Hij gaat altijd mee om de klussen te coördineren en het team aan te sporen. Mensen die een klus voor het K-team hebben kunnen direct contact opnemen met De Rozelaar. Soms wordt er ook wel een klus doorgegeven vanuit de Klusserij van de Vrijwillige Vacature Bank als zij denken dat het een geschikte klus voor het K-team is. En ook andersom gebeurt dit.
Toen Rick van der Linden dan ook hulp nodig had voor zijn tuin, richtte hij zich eerst tot de VB. Hij was verhuisd naar een huis met een grote lap grond erachter, die vol met hardnekkig onkruid stond. ,,In m’n eentje de zaak omspitten zag ik niet zitten, nadat ik het even geprobeerd had. Daarom besloot ik hulp in te roepen,” vertelt Rick. De VVB stuurde zijn aanvraag door naar De Rozelaar en op zekere dag stonden Ellen Aelbers, Arjan den Deugd, Harm-Jan van de Breevaart, Martin van de Blom en Evert Sligtenhorst, samen met Edwin Gorissen, bij hem op de stoep. In één dag hebben ze de hele achtertuin ontdaan van het onkruid, waarna het er weer fraai leeg uitzag. Omdat het klussenteam gratis werkt (er is wel een fooienpot), leek het Rick een goed idee een schilderij van zijn hand cadeau te doen als dank.
Lost Culture.
Gekozen is voor een kleurrijk werk met de naam: Lost Culture. Rick van der Linden: ,,Het is een redelijk oud werk uit 1997, toen ik nog werkte onder de naam: Dynamic Art. De titel slaat op de repressie van inheemse culturen door de Westerse wereld. Het is een kleurrijk werk waarin de hoofdkleur, robijnrood, de associatie met gevaar, avontuur, passie en spanning moet aangeven. Ook zit er een indiaan in, als voorbeeld van een van de volkeren die de Westerse wereld haast heeft doen verdwijnen.” Een goede kijker kan ook een kruis ontdekken. ,,Dat heeft te maken met de Spaanse Inquisitie,” vertelt Rick. Na de officiële overhandiging van het schilderij werd het met behulp van het hele klussenteam opgehangen in het nieuwe kantoor van directeur T. Ruiter. Rick is blij dat hij iets voor De Rozelaar heeft kunnen doen. ,,Mensen met een verstandelijke beperking zijn optimaal emotioneel zuiver. Soms kunnen we ons daarin spiegelen. Rationalisatie is goed, maar we vergeten vaak om gewoon te beleven. En deze mensen beleven ieder moment intens,” aldus Rick, die hier enige parallel met het creëren van een kunstwerk wil leggen. Ook hier is emotie erg belangrijk. Niet voor niets werkt hij momenteel onder de naam: Emotion Arts.Deze maanden doet Rick mee aan een groepsexpositie in het gebouw van Interpay in Leusden. Volgend jaar volgt een solo-expositie in het hoofdkantoor van Interpay in Amsterdam.